Blog

Zen Coaching a szingularitásról

A Zen Coaching klub egy különleges, interaktív tanácsadói klub.A második klubunk rendező elve a szingularitás volt. Már ezért a kifejezésért megérte eljönni: Szingularitás!  Én legalábbis így vagyok ezzel. Talán soha nem jutott volna eszembe ezen gondolkodni, azóta pedig csak ez foglalkoztat!

Segítő tanácsadónak persze születni is kell, de sajnos az még nem elég. Minden szavunk, minden ösztönös kérdésünk, testbeszédünk hat a hozzánk forduló kliensre, ezt tudatosítanunk és fejlesztenünk kell magunkban. A Zen mesterek is örökké ezt teszik, a segítő tanácsadó sem tehet másként! Csak az válhat jó tanácsadóvá, aki ismeri önmagát és csak az tud segíteni, aki felismeri az elé tárt szituációk lényegét és kulcs is van a „kezében” hozzájuk.  A tudatosság jelentősen befolyásolja azt, hogy a nehéz problémákat mennyire tudjuk jól megoldani.

A péntek esti tanácsadói klubunk Dr. Lisznyai Sándor klinikai - és tanácsadó szakpszichológus vezetésével mindig egy-egy téma vagy megközelítési elv köré rendeződnek.

A második alkalom rendező elve a szingularitás volt. Már ezért a kifejezésért megérte eljönni: Szingularitás!  Én legalábbis így vagyok ezzel. Talán soha nem jutott volna eszembe ezen gondolkodni, azóta pedig csak ez foglalkoztat!

A szingularitás a mi megközelítésünkben az éréshez hasonlít: a helyzet, melyben vagyunk egyszer csak megérik, átfordul egy magasabb szintre erőlködés nélkül, szinte magától. Éljünk a szingularitásban, engedjük, hogy a dolgok megtörténjenek velünk!

Ha halogatunk, akkor ellenállunk a szingularitásnak. Gondoljunk csak bele, saját életünkben mit halogatunk már régóta? Megtehetnénk, de nem tesszük: beiratkozhatnánk egy suliba, elvégezhetnénk egy tanfolyamot, megírhatnánk egy blogot :), de nem tesszük, majd később, majd máskor, aztán soha nem tesszük és az élet elment mellettünk.

Ha az úton elmulasztottuk a lehajtót, túlmentünk az exit-en, akkor, úgy már soha nem esik meg az a  történet velünk, ahogy Hérakleitosz is mondta: Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. Ha halogatunk, egyre távolabb kerülünk a szingularitástól, a dolgok megszületésétől és a továbblépéstől. Lehet, hogy lesz másik kihajtó, de ezt előre nem lehet tudni. Az elmulasztott kihajtók után egyre nehezebb lesz odaérni.

A zen coaching egyik fontos üzenete, hogy a pillanatok sikerein múlik minden.  Ne görcsölj,oldjad saját belső gátjaidat: vedd észre a szingularitást és élj vele!

Demeter Lilla