Blog

Tanulási és magatartási zavarokkal küzdő gyermekek terápiája

Szülők, pedagógusok gyakran tehetetlenül, tanácstalanul állnak gyermekeik egyik másik problémájával szemben.

Hogyan segíthetnék abban, hogy eredményesebben tanuljon?

Hogyan segíthetnék abban, hogy figyelemkoncentráló képessége tartósabb legyen?

Kudarcai szorongást váltanak ki. Hogyan oldhatnám fel ezt a feszültséget, amely sikertelenségek eredőjeként hol agresszióban, hogy magatartási zavarban jelenik meg? Előfordul, hogy túlmozgásos szertelenségük, hiperaktivitásuk  nehezíti a gyermek, ugyanakkor a szülő életét. Lehet az  is a gyermek válasza, hogy passzivitásba vonul. Előfordul, hogy a probléma rejtve, évek alatt egyre súlyosabb formában: un. részképesség-zavar formájában az olvasási nehézségben ( ezt nevezzük diszlexiának), vagy az írásban megjelenő zavar formájában  (ez a diszgráfia )  jelenik meg.  

Ha sem a pedagógus, sem a logopédus nem ismeri fel idejében a gondot: a sikertelenség minden téren jelentkezik. A tanárok nem tolerálják, nem ismerik fel a magatartási és tanulási zavar okát, a gyermek önértékelési zavara depresszivitásba, agresszióba vezet. Idegen nyelv tanulása közben még ennél is szomorúbb a helyzet.  Miután az otthoni tanulás hiányát nem tudja az órán hallott anyaggal pótolni, súlyosan lemarad. Zavar jelentkezhet az írástanulás során is.  

A magatartászavarnak nemcsak megjelenési formája, hanem oka is sokféle lehet. Sérülhetett a gyermek idegrendszere, de magyarázatként a családi háttér is  eredményezheti a bajt. Lehet, hogy – főként kamasz korban- a kortársak egymásra gyakorolt negatív hatása – amikor „rossz társaságba„ keveredik a gyermek készteti a megoldás megtalálására a szülőt.  Magatartási problémáknak az osztályközösségben kialakult csoportdinamikai jelenségek is okai lehetnek.  Azonban  a magatartászavarokat lehet kezelni, lehet feloldani, megoldani.

Hogyan segíthetünk elkerülni ezeknek a zavaroknak ártó hatását, vagy éppen meggyógyítani  gyermekünket? Erre ad feleletet, mutat utat  a Lukács Oktatási Központ TANULÁSI ÉS MAGATARTÁSI ZAVAROKKAL KÜZDŐK TERÁPIÁJA című képzése.

 

Címkék 
céltudatosság