Blog

Sport-pszicho-grafo klub Csütörtök esti élménybeszámoló

Hogyan is lehet eljutni a dobogó legfelső fokáig? Ma már több tudomány is foglalkozik a témával. Az este folyamán betekintést kaptunk abba, hogyan tudja támogatni a grafológia és a pszichológia a sportolókat.  Sőt még egy négylábú vendégünk is volt, aki szintén a sportolók teljesítményének fokozásához próbál nap mint nap hozzájárulni!

Két komoly kutatás eredményeit hallhattuk. Demeter Lilla magyar női tornászválogatottak  és edzőik írását kutatta.

Ahogy elkezdtünk elmélyedni a témában, hamar kiderült, hogy a magyar “női” tornászválogatott valójában gimnazista lányokból áll, akik huszonéves korukra már ki is “öregszenek” a sportágból. Ugyanez elmondható volt a ritmikus gimnasztikázó lányokról is. Így eredményeiknél azt is figyelembe kell venni, hogy tulajdonképpen kamaszok írásait látjuk. Érdekes volt összehasonlítani azzal, amit tudunk erről a fejlődéslélektani szakaszról, miben térnek el ezek a versenyportolók kortársaiktól, miben érettebbek, miben érettlenebbek. Erre mindkét előadónk kitért.

Lilla előadásának egyik tanulsága az volt, hogy bár “a siker fejben től el, a papíron is látszik”!  Éppen ezért a grafológus is sokban hozzá tud járulni ahhoz, hogy segítsük a sportolók felkészítését, fejlesszük mentálhigiénés állapotukat, de ez egyelőre eléggé kiaknázatlan terület.

A következő előadónk Bóna Krisztina volt, aki maga is versenyszerűen ritmikus gimnasztikázott, majd sportpszichológusként végzett Finnországban.  Jelenleg pszichológusént foglalkozik RG-s lányokkal. Felhívta a figyelmünket arra, hogy a sportpszichológiának nem egyedüli célja, hogy minél nagyobb teljesítményt sajtoljon ki a sportolóból. Van, amikor az sokkal fontosabb, hogy a sportoló egyszerűen jól érezze magát és elégedett legyen. Érdekes módon egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb eredményt elérő sportoló a leginkább elégedett a teljesítményével. Viszont azok a sportolók, akik a elégedettebbek, azoknak jobb a megküzdési stílusuk és ezzel némileg el is kanyarodtunk attól, hogy csak a teljesítmény számítson, hiszen az legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, hogy a sportoló, aki az életét egy adott sportnak szenteli, jól érezze magát a bőrében, mentálhigiénés állapota is jó legyen, nem csak a versenyeredményei.

Mindkét kutatásból jól látszott, hogy ezeknek a kamaszlányoknak nagyon komoly stresszel kell megküzdeniük és nagy fegyelmet igényel mindkét sportág. Pont egy olyan időszakban, amikor az emberek próbálgatják a határaikat, lázadnak, tele vannak önértékelési problémákkal. Látszik, hogy valamiben érettebbek kortársaiknál és valamiben kevésbé.

Nyitott kérdés maradt, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Egy adott személyiségvonás teszi őket sikeres sportolókká vagy a sikerhez vezető úton erősödik fel bennük ugyanez a vonás…

Az est csak a kezdete volt a sportpszichológiai sorozatunknak! Még rengeteg felfedezni való, izgalmas területe van, csak hogy néhányat említsek:

a csapatsportok kapcsán fontos csoportdinamikai kérdések, a sérülések feldolgozása, a stresszkezelés, koncentráció stb.

A versenysport mellett a szabadidősport pszichológiája is sok érdekes témával kecsegtet, ami hasznos segítséget tud nyújtani annak is, aki az egészsége megőrzése céljából hobbiként sportol.

A területtel való foglalkozás pedig nagyon jól konvertálható tudás az életvezetés egyéb területeire, akár tanácsadóként, szülőként vagy magánemberként!

Aki többet szeretne tudni a sportpszichológiáról, annak ajánljuk márciusban induló 30 órás “A sportolás lelki háttere és a mentális felkészülés lehetőségei” képzésünket, ahol részletesebben megismerkedhethet a sportpszichológia különböző területeivel és módszereivel.

Címkék 
sportpszichológia
sport
grafológia
kutatás