Blog

Mi az a sportpszichológia, és miben segít a sportpszichológus?

A siker elengedhetetlen része a felkészültség – a sport terén ez hatványozottan igaz. Fizikailag és mentálisan is „ott” kell lennie az embernek ahhoz, hogy ki tudja magából hozni a maximumot. A felkészülés során azonban az edzők és sportolók sok esetben hanyagolják a mentális részt. Pedig az élsportban, ahol a sportolók technikai tudása nagyban megegyezik, legtöbbször az dönt, hogy ki kezeli az adott helyzetet jobban.

Hányszor fordult veled elő, vagy láttál valakit:

  • összeroppanni a tét súlyától?
  • jobban teljesíteni edzés során, mint egy versenyen, meccsen?
  • motiválatlannak arra, hogy edzzen?
  • annyira idegesnek egy verseny előtt, hogy nem volt képes a tőle megszokott teljesítményre?

 

A sportpszichológia különböző gyakorlatokkal, technikákkal és stratégiákkal segítséget tud nyújtani a sportolók számára, hogy a mentális akadályokon túllendüljenek és optimálisan tudjanak teljesíteni.  Ilyen akadály lehet például: a koncentráció hiánya, a motiválatlanság, az önbizalomhiány, a versenyszorongás, vagy az edző véleményétől való félelem.

 

A sportpszichológus abban tud segíteni, hogy minden sportoló megtalálja a személyiségének megfelelő ideális állapotát a versenyzéshez. Mindenki másképp működik, ami az egyik embernek beválik, lehet, hogy a másiknak nem – ez még egy sportágon belül is sokat változhat. Persze a sportpszichológia, a mentális felkészülés nem varázsszer – nem fog senkit az egyik napról a másikra olimpiai vagy világbajnokká tenni. De abban segít, hogy az ember a saját szintjén a tőle elvárható legjobbat hozza.

 

A sportpszichológusnál tanultak az élet számos területén alkalmazhatók, nem csak az adott sport terén. Az önmegfigyelés, az érzelmek szabályozásának képessége, a relaxáció, a célkitűzési technikák mind olyan készségek, amelyek általában is növelik az ember megküzdési készségét, önismeretét, tudatosságát. Tehát a sportpszichológia nem csak a teljesítmény növeléséről szól, sokkal inkább a személyiség fejlődéséről és az életben való helytállásról.

Bóna Kriszina sportpszichológus

Címkék 
sportpszichológia
sport
motiváció
mentális felkészülés
sportpszichológus