Blog

A jobb agyféltekés rajzolás módszeréről kérdeztük Antal Brigittát, a tréning vezetőjét

Januárban induló jobb agyféltekés rajztanfolyamunkat Antal Brigitta fogja vezetni. Brigi a mi hallgatónk volt a grafológusképzésen, emellett klinikai szakpszichológusnak készül. Nagyon felkeltette az érdeklődésünket a módszer iránt, így most lehetőség nyílik kipróbálni! A bejegyzésben képeket láthatunk előző tanfolyamok alkotásaiból, betekintést nyerhetünk nagy fejlődésekbe. Az interjúban  arról mesél, ő hogyan találkozott a módszerrel és milyen saját élményei voltak, miért is ajánlja mindenkinek:

Mitől működik ez a csodamódszer?

Attól, hogy ez nem "Csoda"! Egész egyszerűen az emberi agy működésének megértésén alapszik, amiben a tudomány az 1950-es évek óta óriási eredményeket ért el. A bal és a jobb agyféltekéink funkcióikban különböznek. A bal agyfélteke gondolkodik, számol, beszél, tervez, elemez és az időt fürkészi. Ezzel szemben a jobb agyfélteke érzelmes, fogékony a színekre, formákra, dallamokra, a dolgokat a maguk teljességében észleli, kreatív, játékos és fantáziadús.

Nem mindegy, hogy melyik agyféltekénk “bizsereg” jobban alkotás közben. Többnyire olyan tevékenységeket végzünk a mindennapokban, amiknél a bal agyféltekénk dominál. Ez  a megszokott,  a kényelmes, az ösztönös. A domináns bal agyféltekénk is tud ám rajzolni, csak ő ezt logikusan, racionálisan teszi. Más a végeredmény, mint amikor az érzéki, művészi jobb agyféltekénk bizsereg alkotás közben. Az agyunk zseniális huncutságokra képes, a művészi rajzolás csak egy a sok közül.

Mit javasolsz azoknak, akik nem tudnak és nem is tanultak rajzolni?

Talán elmesélném nekik az én sztorimat. Kifejezetten rajzolni soha sem tanultam. Teljesen véletlenül bukkantam rá Betty Edwards-ra és a módszerére (már ha vannak véletlenek).  Ezután másfél évembe telt meggyőznöm magam, hogy érdemes jelentkeznem egy jobb agyféltekés rajztanfolyamra. Kimondhatatlanul féltem tőle. Kicsi korom óta tisztában voltam vele, hogy nem tudok rajzolni. A nagyapám rajztanár volt, fantasztikus rajzai és festményei díszítik a családi otthont. Én sajnos nem ismerhettem őt és elszomorított a tény, hogy a tehetségét sem örököltem. Pedig én annyira szerettem volna olyat alkotni, ami nekem és másoknak is örömet okoz. De beletörődtem, hogy “ami nem megy, nem kell erőltetni”.

Titokban mentem el végül egy rajztanfolyamra. Csak a kedvesemnek mertem bevallani, hova készülök, egyedül előtte vállaltam volna a kudarcot, hogy rajtam még ez a “csodamódszer” sem segít.

És ott rájöttem a lényegre. De ezt nagyon nehéz megfogalmazni. Valahol legbelül átkattant valami. Rajzoltam és egy csoda született belőle. Akkor megértettem, hogy “ami nem megy, azt meg lehet tanulni”.

Pszichológusként szeretném ezt a tudást, élményt továbbadni: az önbizalom biztonságát és az önmegvalósítás szabadságát.

Első személyes találkozásom a módszerrel. Saját alkotásom.

Bővebb információ a tanfolyamról: http://www.tanacsadokiskolaja.hu/tanfolyam/jobb-agyfeltekes-rajzolas

 

Címkék 
jobb agyféltekés rajzolás
pszichológia
rajz